Beredskap mot coronavirus

Image by iXimus from Pixabay.

Som alle sikkert har fått med seg: det er et nytt virus på gang, og nå har det også kommet hit til Norge. På samme måte som alle andre institusjoner har Nyskolen i Oslo gått gjennom beredskapsplanene sine og drøftet hvilke tiltak som skal gjøres umiddelbart og hva som kan bli aktuelt på sikt for å bremse smittehastigheten. Det er veldig viktig å ikke skremme elevene, men det er også utrolig viktig å vite at vi gjør det vi kan for å beskytte flest mulig på best mulig måte.

Nyskolens smitteverntiltak:

• Individuell servering av frukt. Fra og med fredag 28. februar vil det ikke bli delt ut frukt slik elevene er vant til – på felles fat. I stedet sørger kjøkkenansvarlig for at det er frukt som lærere kan dele ut uten at noen får røre ved fruktene og uten at elevene stimler sammen rundt fruktfatet. Frukten må spises i klasserommet.
  • Bare friske elever på kjøkkenet. Vi vil ha en strengere kontroll med hvem som får ha matlaging (nulltoleranse for forkjølelsessymptomer). Vi vurderer fortløpende om vi trenger å gå over til matpakke for en periode.
  • Desinfeksjon. En av de ansatte har ansvar for å gå daglige runder og desinfisere dørhåndtak. Selv om dette ikke fjerner alle kontaktsmitte, vil det redusere smittepresset.Det monteres også automater for desinfeksjonsmiddel til hender i flere rom
  • Bedre håndvask. Elevenes håndvask blir veiledet over en periode på to uker. Elevene får repetert hva god håndvask innebærer (dette ble gjort allerede i januar, men skal gjentas jevnlig.)
  • God informasjon til elevene. Elevene får saklig og tilpasset informasjon om beskyttelse mot smitteElevene får også saklig og tilpasset informasjon om at barn ser ut til å tåle smitte svært godt, og hvorfor vi likevel forsøker å redusere smitten.

På Nyskolen tar vi ansvar for andre

Det siste punktet på listen er viktig, og det er noe foreldre også kan snakke med barn om hjemme. Til nå ser det ut til at barn som har fått smitten får milde eller ingen symptomer og det er, så langt, ingen barn blant de døde.

Samtidig kan barn da fort være såkalte “superspredere”, og det samme gjelder oss som jobber med barna. Det betyr at man går rundt og føler seg frisk og fin, men er smittsom og rekker å smitte mange andre.

Selv om vi ikke selv er i risikogruppen, så skal vi ta hensyn til at andre er sårbare. På samme måte som alle vi som tåler det vaksinerer oss mot for eksempel meslinger slik at de som ikke tåler det kan være beskyttet, så skal vi forsøke å unngå å smitte sårbare mennesker. Videre er det, fra et samfunnspersepktiv, viktig å spre sykdomstilfellene utover i tid, sånn at sykehus og helsevesen for øvrig har best mulig sjanse til å ivareta syke (nok kapasitet). Med andre ord: Dette handler ikke bare om å beskytte seg selv og sine nærmeste, men om solidaritet med utsatte medmennesker og om samfunnsansvar. Dette er Nyskolen veldig opptatt av. Også her på skolen er det enkelte elever med bakenforliggende helseutfordringer, og vi har alle, ansatte som foreldre, et ansvar for å beskytte disse så langt det lar seg gjøre.

Blir skolen stengt?

I media har det kommet fram at skolen og barnehager vil kunne bli stengt. Det kan også skje på Nyskolen, og vi vil da, så sant nok lærere er friske, legge ut undervisningsmateriell og oppgaver på nett. På den måten kan dere fortsette skolearbeidet hjemme hvis det blir nødvendig. Vi vil i utgangspunktet forholde oss til de råd som gis til barnehager og skoler i Oslo. Men ved et eventuelt utbrudd her på skolen, må vi gjøre en egen vurdering av hva som er best ut fra et helhetlig perspektiv.

Huskeliste for foreldre

• Informer skolen umiddelbart hvis dere og/eller barna nylig har vært i et område med smitteutbrudd
  • Ha lav terskel for å holde barna hjemme ved sykdom
  • Snakk med barna deres om det ikke er farlig for dem, men at det er viktig at vi smitter hverandre minst mulig fordi det finnes en del mennesker som kan bli alvorlig syke

Huskeliste for ansatte ved Nyskolen

• Tenk gjennom om det er personer i din omgangskrets som har vært i et smitterammet område nylig
  • Vær svært nøye med håndvask/antibac gjennom dagen
  • Hold deg hjemme ved sykdom
  • Snakk med elevene dine om at det ikke er farlig for dem, men at det er viktig at vi smitter hverandre minst mulig fordi det finnes en del mennesker som kan bli alvorlig syke

For mer informasjon fra myndighetene, se f.eks. Folkehelseinstituttets nettsider følg med på nrk.no, blant annet er Helsedirektoratets pressekonferanse 27. februar informativ.

Takk for at dere hjelper oss å ta ansvar!